BAHAR YAKAR/EMİNE ALEYNA BAŞOĞLU – Yaz aylarının gelmesiyle güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar geçersiz ve kalitesiz güneş gözlüklerine karşı uyarıyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların güneş gözlüğü satın alırken dikkat etmesi gereken konuları anlattı.
Kızıloğlu, “Gözlüğün muhakkak standartlara nazaran imal edilmiş olması lazım. Üzerinde güvenlik ve kalite standartlarına sahip olduğunu gösteren CE evrakı üzere ibareler ve sertifikalı olmalı.” dedi.
Ultraviyole (UV) ışınların blokajının gözlük seçiminde en kıymetli öge olduğunu lisana getiren Kızıloğlu, “Işınları yüzde 100 bloke ettiğini gösteren ‘UV 400’ ibaresi olması gerekiyor.” sözlerini kullandı.
Kızıloğlu, geçersiz güneş gözlüklerinin ışınlardan korumadığını ve yalnızca renkli bir cam olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“UV ışınlarının hem kısa devirde hem de uzun periyotta göze olumsuz tesirleri var. Mesela uzun devirde göz merceğimize katarakt yapabiliyor. UVA ışınları retinaya kadar ulaşabiliyor. Bunlar gözün A katmanı yani ışığı algılayan retina katmanında hasara sebep olabiliyor ve birikici bir ziyanlı tesire sahip. Kısa devirde ise cam kalitesi düşük olduğu için taktığımız anda bulanık göreceğiz. Yetersiz kontrast, manzarada bozulmalar, optik bozulmalar, yansımalar olabilir. Bunların bir müddet sonra baş ağrısı, göz yorgunluğu hatta ruhsal olarak kendimizi gerilimli hissetmemize kadar olumsuz tesirleri olabilir.”
Güneş gözlüğü takmanın kıymetli olduğunu ancak uydurma gözlüklerin göze ekstra ziyan verdiğini anlatan Kızıloğlu, “Kalitesiz cam kullanıldığından bulanık görüleceği için en başta esasen bir göz yorgunluğu hissedilecektir. Taktıktan bir mühlet sonra baş ağrısı, mide bulantısı olabilir. Hiçbir müdafaa da sağlamayacağı için hayat kalitesi düşecektir.” diye konuştu.
“Katarakt ve retina hasarı yapabilir”
Kızıloğlu, bilhassa çocuklarda düzmece gözlük kullanımının gelişme çağında oldukları için görme gelişimlerini olumsuz etkileyebileceğini lisana getirerek, “Dikkat eksikliği üzere sorunlara sebep olabilir. Bilhassa buna dikkat etmemiz lazım. Onlara sağlam optik mağazalarından ve gerekli sertifikalara sahip gözlükleri kullandırmalıyız.” tabirlerini kullandı.
Yüksek güçte UV ışınlarının UVA, UVB ve UVC olmak üzere üçe ayrıldığını belirten Kızıloğlu, şöyle devam etti:
“UVC ışınları aslında ozon katmanı tarafından bloke ediliyor, dünyaya ulaşmıyor. Bize ziyan veren UVB ve UVA. Bunlar güneş gözlüğü tarafından yüzde 100 filtrelenmeli. Zira göz etrafında ve yüzeyinde tümörlere, kanserlere sebep olabilir. Katarakt ve retina hasarı yapabilir. UVA, UVB’yi yüzde 100 bloke eden, bunu da UV400 yahut CE ile belgeleyen gözlükleri seçmemiz lazım.”
Kızıloğlu, polarize camın yansımaları süzdüğünü ve bilhassa uzun yol sürücülerinde yahut denizden yansıyan ışınları süzdüğü için balıkçılarda daha güzel bir görme sağladığını lisana getirdi.
Gözlüğün düzmece olduğunu anlamak için birtakım sistemler olduğunu anlatan Kızıloğlu, “Çerçeve kalitesinden anlaşılabilir. Hafif kırılgan gözlüklerin geçersiz gözlük olma bahtı yüksek. Onun dışında iki cam ortasında renk tonu farkı varsa, gözlüğü gözüne takıp denediğinde bulanık gösteriyorsa, yansımalı gösteriyorsa, bunlar aslında işaretleri fakat en kıymetlisi sertifika, diğer türlü kesin olarak anlaşılamaz.” dedi.
“(Cam rengi) Otomobil kullananlarda gri, yeşil yahut kahverengi öneriyoruz”
Kızıloğlu, cam renginin UV muhafazasıyla bağı olmadığını ve güneş gözlüğünün nerede kullanılacağına nazaran çeşitli renklerin tercih edilebileceğini aktararak, “Araba kullananlarda daha çok gri, yeşil yahut kahverengi öneriyoruz. Trafik ışıklarında bozulma ve renk değişikliği olmadan görmemizi sağlıyor. Kayak yapanlar için ise mavi ışığı düzgün süzen amber rengi tercih edilebilir.” diye konuştu.
Gözlük camının siyah üzere koyu bir renk olmasının UV’den koruduğunu göstermediğini aktaran Kızıloğlu, şayet geçersiz koyu renk bir güneş gözlüğü takılırsa koyu rengin göz bebeklerinin büyümesine sebep olabileceğini ve böylelikle ziyanlı ışınların göze daha fazla geleceğini kelamlarına ekledi.
More Stories
‘Beslenme ve davranış değişikliği ile obezite önlenebilir’
Meydanlarda ‘kilo kontrolü’ başladı, birinci ölçümler İstanbul’da yapıldı
19 Mayıs’ta eczaneler açık mı, saat kaça kadar çalışıyor? 19 Mayıs 2025 Pazartesi günü eczaneler çalışıyor mu?